Media

Dalsland

Ideella krafter fixar på sjön

ÅMÅL: Nya bryggor och ny farled

Tack vare ideella insatser så har flera populära öar i Vänern utanför Åmål fått en ”ansiktslyftning”. Arbetet började för något år sedan och i planerna ingår också att skapa en ny farled mellan Mellerud och Åmål.

– Vi vill öka tillgängligheten till skärgården för både nya och gamla besökare, säger Magnus Nilsson som verkar i projektet Serå (Skärgården en resurs för Åmål).

Åmåls kommun är projektägare i botten och finansieringen kommer från EU via ett så kallat Leader-projekt. Ett antal eldsjälar har också på ideell basis varit med och jobbat för att göra några av de mest välbesökta öarna mer attraktiva och enklare att besöka.

Arbetet på Storön tog fart redan i fjol och det är också här som man kan se den största skillnaden mot tidigare. Bryggan har blivit som ny, man har röjt upp och gjort i ordning en grillplats. Entusiasterna Ingvar Sjöholm och Anders Hedin, med hjälp av Ernesto Edman, har lagt ner åtskilliga timmar på ön.

– Vi började med bryggan förra sommaren och höll även på i vintras, säger Ingvar Sjöholm, som till vardags arbetar som lärare. Nu är det huset på ön som behöver rustas upp.

Svårt att se förfallet

Ingvar Sjöholm är mycket ute på sjön och tycker det är svårt att se hur något bara förfaller.

– Och det märkliga är att när vi har jobbat med bryggan så har vi haft mycket folk som har tittat på, men bara en enda som hjälpt till och det var en förbipasserande tysk turist…

Förutom Storön har även Svegön och Sandön stått i blickfånget för uppfräschningen. I fjol rustade man till exempel upp dansbanan på Sandön och röjde vandringsleder. I sommar kommer man även att förlänga bryggan på ön med cirka 20 meter.

– Vi håller på med det sista på den bryggan just nu, säger Magnus Nilsson.

Ny farled

En annan del i projektet är arbetet med att göra klart för en ny farled mellan Limskären och Vingens hamn.

– Man ska kunna åka inomskärs mellan Åmål och Mellerud, berättar Magnus Nilsson. Det kommer gynna trafiken i hela Vänern och Dalslandskanal. Det är förövrigt inte ofta nya fartleder etableras.

Intresset för den nya farleden är stort bland båtfolket. Här har Åmåls kommun, skepparen på m/s Vänervåg och Sjöräddningen samarbetat med utmärkningen av leden.

I fjol började arbetet med att få ordning på den nedslitna bryggan på Storön. Här kan man se hur bräder har bytts ut och i år är hela bryggan färdig renoverad.
I fjol började arbetet med att få ordning på den nedslitna bryggan på Storön. Här kan man se hur bräder har bytts ut och i år är hela bryggan färdig renoverad. Foto: Lotta Lans
Liselotte Lans
0532-76 10 50
Publicerad: 2011-06-15 07:30
Dalsland
Läsarnas

Friluftsfrämjandet gick till sjöss

SÄFFLE

Nyligen fick Friluftsfrämjandet en fantastisk båttur på den nyprickade leden från Vingens hamn ner till Limskären i Köpmannebrobukten. Det var Sune Tholin med fru som var värd för resan. Tolv mycket nöjda och belåtna deltagare fick en informativ resa i det absolut bästa väder, som Vänern kan visa upp.

Sune Tholin började med att berätta om historien för Vingens hamn. Det finns ingen säker förklaring till namnet Vingen, men en trolig förklaring kan vara Vindarnas hamn. Vingens hamn gav nämligen segelskutorna en säker hamn för alla vindar och även två möjliga utfarter, beroende på hur vinden blåste. Vingens hamn var också hamnen för personalbyte till det fyrskepp, som i början av 1900-talet låg förankrat sydost om Vingen på Megrund. Sedan 1920 står en stor fyr på Megrund.

Kvartsitbrott på Trollön

Efter att alla gått ombord så styrde man först ut för att se det gamla kvartsitbrottet på Trollön, som ligger utanför hamnlagunen och som ger gott vind- och sjölä för hårda ostvindar. Från Trollön skeppades det för länge sedan ut kvartsit. Trollön ger också goda förtöjningsmöjligheter för fritidsbåtar och i hamnlagunen ligger det ofta övernattande båtar.

Man vände så in igen och började den nya leden söderut. Att gå från Vingen till Köpmannebro eller Sunnanå krävde tidigare att fritidsbåtarna måste gå ut i sjön, söderut genom ögruppen Kräcklingarna och in. Här kan Vänern verkligen visa sina svårare sidor och många avstod från att ta dessa risker. Nu kan de gå skyddat och säkert inomskärs.

Utprickad farled

Det finns ännu inga sjökort för leden, men då Sune Tholin bland annat har med alla prickarna – och de är många – så hade han ett eget ritat sjökort. Vi upptäckte, att i det starka motljuset var de röda och gröna färgerna på prickarna mycket svåra att urskilja. Alla såg svarta ut, men skepparen tog sina passagerare med säker hand ner till Limskären, där man vände.

Skären och kobbarna i den södra delen är betagande vackra, inbjudande mjuka och runda. Här syns vågornas verkan efter att i tusentals år spolat och slipat klipporna. Man passerade ett jättestort fiskljusebo med flygfärdiga ungar. Magnifikt att se dessa stora fåglar på relativt nära håll. Man såg ytterligare hökar, gråhägrar, skrakar och korpar förutom alla måsar och trutar.

Fika ombord

Alla hade en fikakorg med, så det smakade bra att sitta ombord och fika, medan denna fantastiska skärgård rullade förbi. Väl tillbaka vid Sune Tholins brygga framfördes Främjandets tack och en stor applåd ekade över viken. För deltagarna hade det blivit en oförglömlig eftermiddag.

Sune Tholin började med att berätta om historien för Vingens hamn.
Sune Tholin började med att berätta om historien för Vingens hamn.
Från båten kunde man njuta av den vackra skärgården.
Från båten kunde man njuta av den vackra skärgården.
Södra skärgården kunde man njuta av från båten.
Södra skärgården kunde man njuta av från båten.
Skepparen Sune Tholin lotsade båten säkert genom den nyprickade farleden.
Skepparen Sune Tholin lotsade båten säkert genom den nyprickade farleden.
Många prickar i Rotösund.
Många prickar i Rotösund.
Jörgen Sundin
Publicerad: 2011-08-06 10:14

Ny farled till Åmål

ÅNIMSKOG: Segla inomskärs från Köpmannebro

Åmåls kommun har fått etableringstillstånd för en ny farled genom Yttre Bodanes skärgård utanför Köpmannebro.
Hur lång tid det kommer att ta innan farleden är utprickad och klar är dock osäkert. Kostnad och finansiering är inte klart.

Någon officiell farled inomskärs som binder ihop Dalslands kanals utlopp vid Köpmannebro med farleden till Åmål finns inte. Endast sedan gammalt målade fläckar och enslinjer till hjälp för dem som känner till märkena.

Genom alla år har båtturister, som inte är kända med enslinjerna, måst åka utomskärs i öppen sjö för att säkert ta sig från Dalslands kanal upp till Tösse skärgård och Åmål. Den nya farleden blir nästan hälften så lång som omvägen runt Yttre Bodane skärgård.

Etableringstillstånd

Transportstyrelsen har nu givit etableringstillstånd till den nya farleden, som ska finnas på sjökortet. Den ska leda från Limskären vid Köpmannebrobukten i söder, till Vingens hamn i norr. Vattendjupet i farleden är 1,8 meter vid sjökortets referensyta.

– Förra vintern utförde ett företag, som fanns på plats i annat uppdrag, sjömätningar av djupet på den nya farleden, och sedan har Sten Nilsson och jag gjort ett förslag på hur utprickningen ska göras, berättar Bertil Nilsson, upplysningsman inom Åmåls sjöräddning.

Sten Nilsson äger Vänervåg, med sommarturer inom skärgården och chartertrafik.

Ingen vet när den nya farleden kan komma till stånd.

– Förhoppningsvis kan vi göra en provprickning i sommar, säger Bertil Nilsson.

Totalt ett 60-tal prickar behöver sättas ut. När kostnaden för den nya farleden är beräknad måste kommunen och sjöfolket se sig om efter finansiering, kanske genom någon form av EU-bidrag till båtturism.

Sjöfartsverket tar numera ansvar endast för farleder för yrkesmässig trafik, medan kommuner och båtklubbar får ta sig an farleder för nöjestrafiken.

Elisabeth Enger
0532-76 10 50
Publicerad: 2009-12-10 07:30

Lämna en kommentar